top of page

Aile ve Çift Terapisi Nedir?

Evli ya da evli olmayan bireylerin içinde bulundukları ilişkide yaşadıkları problemlerden kaynaklı olarak aldıkları destektir. Bireylerin kendi ailelerinden edindikleri öğretiler ve inançlar ilişkilerini etkileyebilmektedir. Partnerlerin ilişki içindeyken bireyselliklerini kaybetmemeleri önemsenmektedir. Aynı zamanda ilişkiye yaptıkları duygusal yatırımlar ele alınarak, ilişkinin dinamikleri gözden geçirilir ve bu doğrultuda çiftlerin esas problem olarak gördükleri konular ile farkında olmadıkları durumlar arasında bir köprü kurularak terapi süreci yürütülmektedir.

Aile ve Çift Terapisine Ne Zaman Başlanmalı ve Kimler Destek Almalıdır?

Çiftler arasında çatışmalar artmaya başlamış ve mevcut problemler çözüme ulaşamıyorsa,

Çiftler arasında uzlaşmacı bir anlayış yoksa,

Çiftler birbirlerinin duygusal ihtiyaçlarını fark edemiyorsa,

Aldatma, boşanma, iletişim, cinsel yaşamla ilgili birtakım problemler mevcut ise aile ve çift terapisine başlanabilir. Flört döneminde çiftler, ilişkilerini evliliğe dönüştürmek istediklerinde de evlilik sürecine yönelik olarak çift terapisi alabilmektedir.

Aile ve Çift Terapisi Süreci Nasıl İlerler?

Aile ve çift terapisi bireylerin ortak katılımıyla gerçekleşir ve sürece göre bazı seanslar bireysel olarak yapılabilir. Aile ve çift terapisinde eşlerin iletişim yöntemleri, ilişkiye olan duygusal yatırımları gibi bazı dinamiklerle normal süreçlerini seansta yürütmeleri beklenir. Bu doğrultuda yapılan iletişim hataları, birbirlerini anlama ve ortak anlam oluşturma konularında yeniden ilişkisel inşa süreci başlar.

bottom of page